Kiihtelysvaara

Tieto Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Kiihtelysvaaran kirkon palosta viime syyskuussa järkytti paikkakuntalaisten lisäksi monia porvoolaisia, jotka ovat itsekin kokeneet Porvoon tuomiokirkon tuhopolton vuonna 2006. Porvoossa tuhoutui tuomiokirkon katto ja kirkkorakennus irtaimistoineen kärsi savu- ym. vaurioista. Kiihtelysvaaran paanukattoinen 1700-luvulta peräisin oleva puinen kirkko tuhoutui palossa täysin. Kirkko oli Joensuun vanhin kirkko ja se oli suojeltu kirkkolailla. Paloa on tutkittu tuhopolttona.

Porvoon seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 27.9.2018 lahjoittaa avustuksen Kiihtelysvaaran kirkon mahdolliseen jälleen-rakentamiseen. Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto teki periaatepäätöksen uuden kirkon rakentamisesta kokouksessaan 3.12.2018 ja 10 000 euron tukilahjoitus toteutuu nyt.

Kiihtelysvaaran kirkon kiinteistömestari Jouni Heiskanen nousi otsikoihin kirkon palon uutisoinnissa. Hän oli nopealla toiminnallaan pelastanut palavasta kirkosta arvokkaan alttaritaulun, ehtoollishopeat ja alttarivaatteet.

– Toimin vain vaistonvaraisesti ja pelastin mitä pelastettavissa oli. Näin jälkikäteen voin vain todeta, että se oli elämäni hienoin ja merkityksellisin teko, joka tosin sattui huonoimpaan mahdolliseen työpäivään, kertoo Heiskanen.

Kiihtelysvaaran kirkon alttaritaulu ennen tulipaloa. KUVA: Jouni Heiskanen

Porvoon seurakuntayhtymän lahjoituksesta kuultuaan Heiskanen tarttui luuriin ja halusi henkilökohtaisesti välittää kiitoksensa avustuksesta.

– Tämän ikävän koettelemuksen joukosta on noussut näitä ilonpilkahduksiakin ja koko seurakuntamme haluaa sydämestään kiittää porvoolaisia tästä tuesta.

Kirkon rakentamisen suunnittelua varten on perustettu suunnittelutoimikunta kartoittamaan palon jälkeiset tapahtumat ja esittämään toimenpiteitä uuden kirkon rakennushankkeen käynnistämiseksi.

Uuden kirkon rakentamisen suunnittelun lähtökohtana tulee olla arvokkaan kulttuuriympäristön huomioiminen sekä seurakunnan tämän päivän tarpeet. Uuden kirkon rakennuspaikan suunnittelussa tehdään yhteistyötä Museoviraston kanssa.