Hautausasiat

Hautausmaa ja siunauskappeli

Näsinmäen hautausmaa

Kristinuskon saapuessa Suomeen sen mukana tuli myös uusi hautaustapa. Kuolleita alettiin haudata kirkkojen ympärille ja kirkkojen lattioiden alle, Porvoossa Tuomiokirkon alueelle. Alue oli kuitenkin ahdas, kivinen ja jyrkkä eikä se soveltunut tarkoitukseen. Oli perusteltua, että Porvooseen perustettiin uusi Näsinmäen hautausmaa vuonna 1789. Se on Suomen vanhimpia hautausmaita, joka on rakennettu erilleen kirkkorakennuksesta.

Näsinmäen hautausmaa

Hautausmaata on laajennettu monta kertaa ja hautausmaaympäristön kokonaispinta-ala on nykyään noin 29,4 ha. Viimeisin laajennuskohde käsitti tunnustuksettoman hautausmaa-alueen rakentamisen. Uusin laajennushanke on käynnistynyt ja sen edistymistä voi seurata kohdassa Hautausmaan laajennushanke.

Näsinmäen hautausmaan henkilöstövahvuuteen kuuluu yhdeksän henkilöä ympärivuotisesti sekä neljä henkilöä sivutoimisessa lauantaityössä. Kesäkaudeksi hautausmaan hoitotehtäviin palkataan yhteensä noin 30 henkilöä. Hautausmaa on perinteisesti koululaisten ja opiskelijoiden suosima kesätyöpaikka, heitä palkataan kesäkaudeksi hautausmaalle kymmenkunta.

Hautaustoimen ohjesääntö
Hautausmaan muistomerkkiohjeisto

Näsinmäen siunauskappeli

Yli 100 vuotta sitten rakennettu siunauskappeli palvelee seurakuntalaisia hyvin vielä tänäänkin. Siunauskappelin historiaa voi lukea täältä.

Näsinmäen siunauskappeli

Siunaustilaisuudet Näsinmäen kappelissa

Valtaosa vainajista siunataan hautausmaan siunauskappelissa, jonne mahtuu 90 hautajaisvierasta. Isoissa hautajaisissa Tuomiokirkko tai Pikkukirkko palvelee tilana paremmin. Aika ajoin hautausmaan siunauskappelin aikavaraus on ruuhkautunut. Kun kyseessä on tuhkahautaus, ovat myös Tuomiokirkko, Pikkukirkko, Gammelbackan seurakuntakeskus tai suomalaisen seurakuntakodin yhteydessä oleva Taivaskappeli käytettävissä.

Siunaus- ja hautaustilaisuuksien aikavaraukset tehdään seurakuntien kirkkoherranvirastoista.