Tilat ja kiinteistöt

Touko-syyskuussa (kesäaukioloaika):
maanantaista perjantaihin klo 10-18
lauantaisin klo 10-14
sunnuntaisin ja pyhäpäivisin klo 14-17.

Loka-huhtikuussa (talviaukioloaika):
maanantaisin suljettu
tiistaista lauantaihin klo 10-14
sunnuntaisin ja pyhäpäivisin klo 14-16

Huomioittehan, että Tuomiokirkon aukioloajat voivat vaihdella esim. kirkollisten toimitusten ja muiden tilaisuuksien vuoksi.

Opastukset

Oppaamme pitää Tuomiokirkossa kesäarkisin 2.6.-31.8.2016 lyhyen opastuksen klo 10.15, 12.15, 13.30, 15.15 ja 17.15. Kirkossa järjestettävä muu toiminta voi vaikuttaa aikoihin. Opastus on suunnattu yksittäisille kirkossa vierailijoille. Tuomiokirkossa käy vuodessa yli 200 000 vierailijaa.

Kirkonmäelle tehtävistä ryhmäopastuksista saa lisätietoa Porvoo Toursin kautta.

Miehittämättömien lentolaitteiden lennättäminen kirkon läheisyydessä

Porvoon tuomiokirkossa järjestetään paljon kirkollisia toimituksia sekä mm. musiikillista toimintaa. Tuomiokirkon piha-alueella lentävät miehittämättömät lentolaitteet voidaan kokea niin vieraiden kuin järjestäjienkin puolesta häiritsevinä tai jopa uhkaavina ja vaarallisina – näin on jo tapahtunutkin. Kirkon herkät paloturvallisuuslaitteet voivat myös reagoida mahdollisiin lentäviin laitteisiin. Toivomme, että kaikki kunnioittaisivat pyhiä toimituksia ja kirkkoa, sen pihaa ja pihan hautarauhaa sekä kirkon vierailijoita ja heidän yksityisyyttään. Pyydämme siksi, ettei miehittämättömiä lentolaitteita lennätettäisi Tuomiokirkon muurien sisäpuolella ilman erillistä lupaa Porvoon seurakuntayhtymältä.

Ota yhteyttä Tuomiokirkon vahtimestariin, puh. (019) 6611 250, tai kiinteistötoimen työnjohtajaan, puh. 040 357 6665, jos harkitset miehittämättömän lentolaitteen lennättämistä Tuomiokirkon muurien sisäpuolella.

Tuomiokirkko osana arkea ja juhlaa

Porvoon tuomiokirkko on Porvoon suomalaisen seurakunnan keskeisin jumalanpalveluspaikka ja samalla tuomiokirkkoseurakunnan (Borgå svenska domkyrkoförsamling) ja Porvoon hiippakunnan (Borgå stift) pääkirkko. Kirkkoon kokoonnutaan jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja kirkollisiin toimituksiin. Erityisen suosittu tuomiokirkko on vihkikirkkona. Porvoon tuomiokirkko palvelee sekä suomen- että ruotsinkielistä väestöä.

Tuomiokirkko sisältä

Varaukset

Tuomiokirkko varataan kirkollisia toimituksia varten kirkkoherranvirastosta. Tuomiokirkossa on tilaa 700 henkilölle.

Tuomiokirkon urut

Urkurakentamo Veikko Virtanen OY 1978, urkujen julkisivu: Olof Swan 1799
Lisätietoa Tuomiokirkon uruista ja muista soittimista saa täältä.

vihkiminen1200x500WEB

Porvoon tuomiokirkko sisäkuva

Porvoon tuomiokirkon historiaa

Porvoon tuomiokirkon historia juontaa 1200-luvulle saakka.  Tuolloin Porvoo oli vielä vähäpätöinen kauppapaikka, eikä sillä ollut edes kaupunkioikeuksia. Siitä huolimatta Porvooseen rakennettiin jo 1200- 1300-luvun vaihteessa kivikirkko. Kaupungin kasvaessa tuli myös kirkon laajentaminen ajankohtaiseksi. Vuosina 1414- 1418 Porvoon tuomiokirkon rakentamistyöt saatiin vihdoin  päätökseensä. Rakennusmestarina tässä jättiläismäisessä urakassa toimi maineikas rostockilainen Carsten Nubuhr.

Vuonna 1723 Porvoon tuomiokirkosta tuli piispankirkko, kun piispanistuin siirrettiin Viipurista  suuren Pohjan sodan jälkeen Porvooseen. Historiansa varrella kirkko on kokenut kovia. Se on palanut vuosina 1508, 1571, 1590 ja 1708. Jatkosodan aikana v. 1941 kirkkoon osui  lentopommi. Viimeisin tulipalo sattui 29.5.2006, kun kirkko joutui tuhopolton kohteeksi. Vauriot korjattiin vuosina 2006-2008 ja kirkko otettiin uudelleen käyttöön 30.11.2008.

Tuomikirkon uudelleen käyttöönotto

Porvoon tuomiokirkko on porvoolaisille tärkeä, mutta se on myös kansallisesti merkittävä. Sitä voidaan hyvin verrata esim. Turun tuomiokirkkoon. Jos Porvoon tuomiokirkon seinät osaisivat puhua, ne voisivat kertoa kaikkia suomalaisia koskettavista historian hetkistä.

Porvoon valtiopäivillä 1809 ratkaistiin Suomen valtiollinen historia ainakin vuosisadaksi eteenpäin. Suomi liitettiin Venäjän yhteyteen, mutta se sai autonomian, ja Venäjän keisari Aleksanteri I lausui tuolloin  kuuluisat – ja kiistellytkin – sanansa, joilla Suomi ”kohotettiin kansakunnaksi kansakuntien joukkoon”. Tästä alkoi kehitys kohti nykyaikaista demokraattista valtiota.

Porvoo on tunnettu myös  kirkkojen välisistä suhteista. Vuonna 1992 Porvoon tuomiokirkossa allekirjoitettiin ns. Porvoon julkilausuma, joka lähensi luterilaisia ja anglikaaneja merkittävästi toisiinsa. Tämän tapahtuman johdosta tuomiokirkkomme ja Porvoo-nimi tunnetaan laajalti eri puolilla maailmaa. Se on kirkkojen välisten ekumeenisten pyrkimysten, yhteyden symboli.