logo

Tilamme

Kuva: Niko Laurila Photography

Porvoon tuomiokirkko

Kirkkotori 1, puh. (019) 6611 250, 040 538 1716 Kartta

3D-kierros Porvoon tuomiokirkossa: astu sisään täältä!
Tee virtuaalinen opastuskierros Porvoon tuomiokirkossa täällä

PORVOON TUOMIOKIRKKO ON AVOINNA YLEISÖLLE:


Touko-syyskuussa (kesäaukioloaika):
maanantaista perjantaihin klo 10-18
lauantaisin klo 10-14
sunnuntaisin ja pyhäpäivisin klo 14-17.

Loka-huhtikuussa (talviaukioloaika):
maanantaisin suljettu
tiistaista lauantaihin klo 10-14
sunnuntaisin ja pyhäpäivisin klo 14-16

Huomioittehan, että Tuomiokirkon aukioloajat voivat vaihdella esim. kirkollisten toimitusten ja muiden tilaisuuksien vuoksi. Erityisesti kesälauantaisin Tuomiokirkossa on paljon vihkitilaisuuksia, joiden vuoksi yleisön pääsyä kirkkoon voidaan joutua rajoittamaan.

Kuvauksia Porvoon tuomiokirkon lähistöllä
Porvoossa kuvataan koko perheen elokuvaa ajalla 19.-24.8.2019. Kuvausryhmä kalustoineen pysäköi, liikkuu ja kuvaa Porvoon tuomiokirkon lähistöllä, kuitenkin kirkon muurien ulkopuolella, perjantaina 23.8. ja lauantaina 24.8. Tästä voi tuotantoyhtiön (Snapper Films Oy) mukaan aiheutua joitakin lyhyitä liikennekatkoksia tuomiokirkon lähistöllä.

Porvoon tuomiokirkon opastukset 2019
Tuomiokirkossa on kesäarkisin (3.6. – 30.8.) oma opas, joka pitää lyhyen opastuksen klo 10.15, 12.15, 13.30, 15.15 ja 17.15. Juhannuksena ajalla 21.-23.6.2019 ei ole opastuksia. Kirkossa järjestettävä muu toiminta myös voi vaikuttaa opastusaikoihin. Opastus on suunnattu yksittäisille kirkossa vierailijoille. Kaikki muut opastukset on pidettävä kirkon ulkopuolella.

Tuomiokirkko osana arkea ja juhlaa
Porvoon tuomiokirkko on Porvoon suomalaisen seurakunnan keskeisin jumalanpalveluspaikka ja Borgå svenska domkyrkoförsamlingin ja Porvoon hiippakunnan (Borgå stift) pääkirkko. Kirkkoon kokoonnutaan jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja kirkollisiin toimituksiin. Erityisen suosittu tuomiokirkko on vihkikirkkona. Porvoon tuomiokirkko palvelee sekä suomen- että ruotsinkielistä väestöä.

Tuomiokirkko sisältä

Varaukset

Tuomiokirkko varataan kirkollisia toimituksia varten kirkkoherranvirastosta. Tuomiokirkossa on tilaa 700 henkilölle. Lisätietoa Tuomiokirkon varaamisesta:
Tiloja sinulle

Tuomiokirkon urut

Urkurakentamo Veikko Virtanen OY 1978, urkujen julkisivu: Olof Swan 1799. Lisätietoa Tuomiokirkon uruista ja muista soittimista löydät täältä.

Miehittämättömien lentolaitteiden lennättäminen kirkon läheisyydessä

Porvoon tuomiokirkossa järjestetään paljon kirkollisia toimituksia sekä mm. musiikillista toimintaa. Tuomiokirkon piha-alueella lentävät miehittämättömät lentolaitteet voidaan kokea niin vieraiden kuin järjestäjienkin puolesta häiritsevinä tai jopa uhkaavina ja vaarallisina – näin on jo tapahtunutkin. Kirkon herkät paloturvallisuuslaitteet voivat myös reagoida mahdollisiin lentäviin laitteisiin. Toivomme, että kaikki kunnioittaisivat pyhiä toimituksia ja kirkkoa, sen pihaa ja pihan hautarauhaa sekä kirkon vierailijoita ja heidän yksityisyyttään. Pyydämme siksi, ettei miehittämättömiä lentolaitteita lennätettäisi Tuomiokirkon muurien sisäpuolella ilman erillistä lupaa Porvoon seurakuntayhtymältä.

Ota yhteyttä Tuomiokirkon vahtimestariin, puh. (019) 6611 250, tai kiinteistötoimen työnjohtajaan, puh. 040 357 6665, jos harkitset miehittämättömän lentolaitteen lennättämistä Tuomiokirkon muurien sisäpuolella.

vihkiminen1200x500WEB

 

Porvoon tuomiokirkko sisäkuva

 

Porvoon tuomiokirkon historiaa

Porvoon tuomiokirkon historia juontaa 1200-luvulle saakka.  Tuolloin Porvoo oli vielä vähäpätöinen kauppapaikka, eikä sillä ollut edes kaupunkioikeuksia. Siitä huolimatta Porvooseen rakennettiin jo 1200- 1300-luvun vaihteessa kivikirkko. Kaupungin kasvaessa tuli myös kirkon laajentaminen ajankohtaiseksi. Vuosina 1414- 1418 Porvoon tuomiokirkon rakentamistyöt saatiin vihdoin  päätökseensä. Rakennusmestarina tässä jättiläismäisessä urakassa toimi maineikas rostockilainen Carsten Nubuhr.

Vuonna 1723 Porvoon tuomiokirkosta tuli piispankirkko, kun piispanistuin siirrettiin Viipurista  suuren Pohjan sodan jälkeen Porvooseen. Historiansa varrella kirkko on kokenut kovia. Se on palanut vuosina 1508, 1571, 1590 ja 1708. Jatkosodan aikana v. 1941 kirkkoon osui  lentopommi. Viimeisin tulipalo sattui 29.5.2006, kun kirkko joutui tuhopolton kohteeksi. Vauriot korjattiin vuosina 2006-2008 ja kirkko otettiin uudelleen käyttöön 30.11.2008.

Tuomikirkon uudelleen käyttöönotto

 

Porvoon tuomiokirkko on porvoolaisille tärkeä, mutta se on myös kansallisesti merkittävä. Sitä voidaan hyvin verrata esim. Turun tuomiokirkkoon. Jos Porvoon tuomiokirkon seinät osaisivat puhua, ne voisivat kertoa kaikkia suomalaisia koskettavista historian hetkistä.

Porvoon valtiopäivillä 1809 ratkaistiin Suomen valtiollinen historia ainakin vuosisadaksi eteenpäin. Suomi liitettiin Venäjän yhteyteen, mutta se sai autonomian, ja Venäjän keisari Aleksanteri I lausui tuolloin  kuuluisat – ja kiistellytkin – sanansa, joilla Suomi ”kohotettiin kansakunnaksi kansakuntien joukkoon”. Tästä alkoi kehitys kohti nykyaikaista demokraattista valtiota.

Porvoo on tunnettu myös  kirkkojen välisistä suhteista. Vuonna 1992 Porvoon tuomiokirkossa allekirjoitettiin ns. Porvoon julkilausuma, joka lähensi luterilaisia ja anglikaaneja merkittävästi toisiinsa. Tämän tapahtuman johdosta tuomiokirkkomme ja Porvoo-nimi tunnetaan laajalti eri puolilla maailmaa. Se on kirkkojen välisten ekumeenisten pyrkimysten, yhteyden symboli.

sivun alkuun