Tuomiokirkolle taotaan uutta kynttelikköä

Sepän pajalle saapuessa mielen valtaa nostalgia. Soma punatiilinen talo sijaitsee vanhan veturitallin pihapiirissä aivan vanhan Porvoon kupeessa. Taloa on muutaman vuoden ajan isännöinyt seppä Tommi Laine.

Talon edessä olevilla pöydillä on joitakin Tommin työnäytteitä ja huomio kiinnittyy kauniisiin pieniin esineisiin, joiden käyttötarkoitus mietityttää.

– Niitähän voi käyttää vaikka meditointiin tai koristeiksi, hymyilee Tommi.

– Olen aikoinani valmistunut Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 1984 ja Savossa viihdyin kolmisen kymmentä vuotta. Seppänä olen työskennellyt vuodesta 1995 alkaen ja näissä tiloissa muutaman vuoden ajan, Tommi kertoo sisälle pajaan siirtyessään.

Tummasävyisen tuvan keskipisteenä on hehkuva ahjo, jonka kuumuudessa rautaa työstetään. Tommin käsissä syntyy muun muassa kynttilänjalkoja, erilaisia koukkuja ja vetimiä, aitauksia ja takkatuotteita.

– Teen pääsääntöisesti tilaustöitä mutta omat ideat, ajatukset ja luovuus näkyvät kaikissa tekemissäni esineissä. Nyt olen saanut Porvoon seurakuntayhtymältä tilauksen Porvoon tuomiokirkkoon tulevasta kyntteliköstä. Sen luonnospiirros on valmis mutta varsinainen työ alkaa hieman myöhemmin.

Kynttelikkö tulee arvokkaaseen ja historialliseen tilaan, ja se asettaa työlle joitakin vaatimuksia. Myös turvallisuusnäkökohdat on huomioitava. Kyntteliköstä tulee noin 180 cm korkea, ja se kätkee sisälleen myös kynttilöiden säilytysosion, josta kirkossa kävijät voivat ottaa kynttilän sytytettäväksi. Pieni lipas lahjoituksia varten mahtuu myös kynttelikön rakenteisiin.

– Vietän perheineni kesän japanilaisen vaimoni kotimaassa ja tavoitteeni on, että kynttelikkö valmistuu sen jälkeen. Kuka tietää, tuleeko mukaan joitain vaikutteita japanilaisesta muotokielestä, myhäilee Tommi.

Tulevan kynttelikön tuomat lahjoitukset käytetään lähetystyön hyväksi. Uusi kynttelikkö otetaan käyttöön Porvoon tuomiokirkolla syksyn 2019 kuluessa.